Behandlingsmuligheder for snorken

Mand-læge-sidder-ved-et-træbord-med-en-brun-hår-kvinde-og-diskutere-hvordan-man-behandler-snorken

Behandlingsmuligheder for din snorken afhænger af en række faktorer, men de to vigtigste er disse:

  • Snorker du gennem din næse eller hals?
  • Snorker du og har obstruktiv søvnapnø (OSA)?

Hos ResMed har vi løsninger til folk der snorker med halsen, såvel som til de som snorker med halsen og har søvnapnø. Dette omfatter både mild til moderat OSA såvel som mere alvorlige tilfælde af OSA.

Personer som snorker med halsen, uden at have søvnapnø.

Du falder ind under denne kategori, hvis du er testet dig for søvnapnø og opnået en apnø-hypoapnø indeks (AHI) score på mindre end 5. Hvis du ikke ved, hvad din AHI er, anbefaler vi stærkt, at du bliver testet. Ellers risikerer du at vedtage en løsning på det forkerte problem.

Hos ResMed mener vi, at en af de mest effektive behandlingsmuligheder for snorken i halsen er en specialfremstillet enhed1,2, der passer ind i munden og hjælper med at holde din underkæbe fremad mens du sover – det hjælper med at holde det bagerste af din hals åben .

Disse enheder går under mange navne, men vi kalder vores en mandibulær repositionerings enhed (MRD) eller mere alment tandskinner. Vi kalder vores Narval CC ™ *

Snorker du via næsen? Så er MRD’er sandsynligvis ikke for dig. Du bliver nødt til at undersøge muligheder, der omfatter sprøjter, næse strimler, hage stropper og meget mere. Besøg din søvnklinik for anbefalinger.

Personer der snorker med halsen og har mild til moderat obstruktiv søvnapnø

Hvis dit AHI falder til mellem 5 og 30, tilbyder ResMed både Narval MRD såvel som hele spektret af positive luftvejstryk (PAP) terapi muligheder. MRD’er er en indledende mulighed  og er et klinisk bevist alternativ til PAP terapi for snorkere med mild til moderat OSA.3,4,5

Brugere har en tendens til at foretrække tandskinner over CPAP, så de har tendens til at bære dem i længere perioder.6 Denne højere brugervenlighed betyder, at de er lige så effektive som CPAP.7

Personer der snorker med halsen og har svær søvnapnø

Hvis din AHI er over 30, vil din søvnlæge anbefale PAP-terapi som et første valg. Der findes forskellige typer af PAP-terapi, herunder APAP-, CPAP- og bi-niveau-terapi. ResMed har et komplet udvalg af masker, apparater og tilbehør for at gøre din PAP-terapi så komfortabel og ikke-påtrængende som muligt.

Hvis du har forsøgt dig med PAP-terapi, og fundet ud af at det ikke fungerer kan din søvnlæge henvise dig til en tandlæge som laver tandskinner. Faktisk var det i den største multilevel-undersøgelse af sin art, at brugere med svær OSA, der regelmæssigt havde Narval CC, lige så sandsynligt reducerede deres AHI-niveauer med 50% som brugere med mild til moderat OSA

Andre muligheder for behandling af snorken omfatter operation og radiofrekvensbehandling.

Referencer:

  1. Vecchierini MF & al. A custom-made mandibular repositioning device for obstructive sleep apnea-hypopnoea syndrome: the ORCADES study. Sleep Med. 2016 Mar;19:131-40. doi: 10.1016.

  2. Lim et al. Oral appliances for OSA. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3.

  3. Practice Parameters for the Treatment of Snoring and Obstructive Sleep Apnea with Oral Appliances: An Update for 2005, AASM report, Sleep 2006;29(2): 240-243, US Guidelines.

  4. Non-CPAP therapies in obstructive sleep apnea, ERS task force. Eur Respir J. 2011 May;37(5):1000-28, Systematic Review. Recommendations (European).

  5. B. Fleury et al. OSAHS treatment with mandibular advancement oral appliance. Rev Mal Respir. 2010 Oct;27 Suppl 3:S146-56. Systematic Review.

  6. Sutherland K. Oral appliance treatment for obstructive sleep apnea: an update. J Clin Sleep Med. 2014 Feb 15;10(2):215-27.

  7. Vanderveken OM. Objective measurement of compliance during oral appliance therapy for sleep-disordered breathing. Thorax. 2013 Jan;68(1):91-6. doi: 10.1136.

Mere om snorken

Nøglefakta om snorken
Høj snorken forstyrrer søvnen for dig og din partner. Det er også et tegn på, at du kan have obstruktiv søvnapnø. Få faktaene.
Hvad forårsager snorken?
Når vi sover, kan vores nakke muskler slappe af så meget, at vores øvre luftvej lukker delvis. Denne indsnævring af luftvejen forårsager en vibration, der resulterer i snorken.
Fordele ved behandling for snorken
Alle i din husstand har fordele, når du træffer foranstaltninger for at stoppe din snorken, kontrollere din obstruktiv søvnapnø (OSA) og genvinde din søvn.