Hvad er søvnapnø?

sleep-apnea
Hvis du har forsøgt at forbedre din søvn, men stadig snorker eller vågner op og føler dig træt, kan du være i risiko have en søvnforstyrrelse kaldet søvnapnø.

Hvad er søvnapnø? “Apnø” betyder bogstaveligt “ingen vejrtrækning” eller “standsning af vejrtrækning”.

Hvis du har opdaget at du har stoppet med at trække vejret, aktiveres et kontrolcenter i din hjerne dig til at vågne, lige nok til at gispe og begynde at trække vejret igen. Så falder du i søvn, og cyklussen begynder igen – det kan ske mere end 50 gange hver time, selvom du måske ikke husker at vågne op.

Når du har en apnø, stopper lufttilstrømningen til lungerne i 10 sekunder eller længere – det vil sige, du holder op med at trække vejret.

Som du kan forestille dig, at blive frataget ilt og konstant falde tilbage til almindelige vejrtrækning – time efter time, nat efter nat – sætter stor belastning på din krop.

Søvnapnø påvirker mere end 3 ud af 10 mænd og næsten 1 ud af 5 kvinder, så det er mere almindeligt, end du måske tror. *

*Sleep-disordered breathing affects 34% of men and 17% of women aged between 30-70. Peppard et al. Increased Prevalence of Sleep-Disordered Breathing in Adults. Am J Epidemiol. 2013 (5.17)

Mere søvnapnø

Søvnapnø quiz
Find ud af om du har risiko for at have søvnapnø ved at tage denne korte quiz. Du kan derefter tale med din læge om dine resultater og få den lægehjælp, du har brug for.
Typer af søvnapnø
Find ud af forskellene mellem de tre hovedtyper af søvnapnø, og hvordan man genkender symptomerne hos dig selv eller dine kære.
Almindelige symptomer på søvnapnø
Det er vigtigt at genkende symptomerne på søvnapnø, så du kan tage de nødvendige skridt til at forbedre dit helbred. Det er også vigtigt at vide, at søvnapnø er forbundet med en række andre forhold.