Alt om søvnundersøgelse

En søvnundersøgelse foregår primært derhjemme, men kan i enkelte tilfælde også foregå på en søvnklinik. Undersøgelser der foretaget på søvnklinik kaldes normalt for en polysomnografi (PSG), hvor undersøgelser der fortages i hjemmet udføres via polygrafisk (PG) undersøgelse, eller ved at bruge et søvnscreening-apparat.  Undersøgelsen skal vise om du har søvnapnø eller ej, og hvis du har, i hvor alvorlig en grad. Det resultat man får ud af søvnundersøgelsen kaldes en en Apnø-Hypopnø Indeks (AHI). Dit AHI angiver hvor mange apnøer og hypopnøer du har haft pr. time i løbet af søvnundersøgelsen (<5 til 30+)1.

I forlængelse af din AHI, vil søvnundersøgelsen også registrere dit oxygen niveau i blodet, hvilket muligvis bidrager til overdreven træthed i dagtimerne.

Hjemme eller søvnklinik?

Din kliniker vil anbefale den søvnundersøgelse der passer til dig. Afhængig af dine specifikke behov, foregår en søvnundersøgelsen oftest derhjemme hos dig selv, og i enkelte tilfælde på en klinik. Læs videre, og bliv klogere på forskellen.

Hjemmeundersøgelse

En hjemmeundersøgelse er normalt udført med et polygrafi apparat, og ved at være hjemme i de vante rammer, oplever du også en større komfort og bekvemmelighed. Før en polygrafi hjemme søvnundersøgelse vil en kliniker hjælpe dig med at påføre de nødvendige sensorer og vise hvordan du bruger registrerings-apparatet i løbet af natten. Hvis du bliver bedt om at bruge et søvnscreening-apparat, vil klinikeren vise dig hvordan du tilslutter det, og bruger det i løbet af natten.

På aftenen hvor du skal udføre din hjemmeundersøgelse, skal du følge din normale aftenrutine, forberede til natten, tilslutte alt som du er blevet anvist og starte registreringen. Om morgenen fjerner du alt udstyr, som tidligere anvist og vender retur med apparatet til søvnklinikken eller hospitalet.

Et typisk hjemmeundersøgelses-apparat vil normalt inkludere et eller to brystbælter, et næse kateter, et pulsoxymeter og et registrerings-apparat.

En søvnscreening kan udføres med ResMed’s ApneaLinkTM Air, en kompakt, letvægt og nem at bruge hjemme søvnundersøgelses-apparat.

Søvnklinik

Hos en søvnklinik vil klinikerne placere nogle sensorer på din krop for at overvåge din søvn.

Sensorerne er placeret:

  • På dit bryst for at overvåge din hjerterytme
  • Tæt på dine øjenlåg for at måle hvilken stadie af søvn du er i (REM eller ikke-REM søvn)
  • På dit hoved for at måle elektriske signaler fra hjernen
  • På dine ben for at vurdere muskelaktiviteten

Du vil også blive udstyret med:

  • Et næse kateter til at overvåge din vejrtrækning
  • En pulsoxymeter på din finger til at registrere dit oxygen niveau
  • Bånd omkring dit bryst og mave for at mål din vejrtrækning

Med din tilladelse, vil personalet i nogle tilfælde filme dig under din søvnundersøgelse for at få et større indblik i din bevægelse imens du sover.

Under den slags undersøgelser, vil det være nødvendigt at overnatte på klinikken, så det kan være en god ide at gøre det så behageligt som muligt og medbringe alt det du bruger i din normale rutine, inklusiv pyjamas og toiletsager.

Efter din søvnundersøgelse

Når lægen har modtaget resultatet af din søvnundersøgelse, vil han/hun tage en snak med dig om det. I vil snakke om din tilstand, alvorgraden og den mulige påvirkning på dit helbred, samt undersøge dine behandlingsmuligheder.

Reference:

  1. American Academy of Sleep Medicine, Sleep-related breathing disorders in adults: recommendations for syndrome definition and measurement techniques in clinical research. The Report of an American Academy of Sleep Medicine Task Force. Sleep, 1999. 22(5): p.667-89.