Typer af søvnapnø

 

Der er tre hovedtyper af søvnapnø:

 • Obstruktiv søvnapnø (OSA)
 • Central søvnapnø (CSA)
 • Blandet søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø (OSA)

Obstruktiv søvnapnø er den mest almindelige type søvnapnø, der udgør 84% af søvnapnødiagnoser.1

I de fleste tilfælde af obstruktiv søvnapnø stoppes luftens passage til lungerne på grund af en blokering (eller obstruktion) i den øvre luftvej – det vil sige i næse eller hals.. 

Den øvre luftvej kan blive blokeret på grund af:

 • Musklerne slapper af for meget under søvn, hvilket forhindrer tilstrækkelig luft i at komme igennem*
 • Vægten af din hals indsnævrer luftvejen
 • Betændte mandler eller andre midlertidige årsager
 • Strukturelle grunde, som formen af næse, hals eller kæbe

Læs mere om obstruktiv søvnapnø

Central søvnapnø (CSA)

Central søvnapnø (CSA) er generelt sjælden1 og kan forårsages af visse lægemiddelterapier, der anvendes til smertelindring, såsom opioider (stoffer som virker smertestillende på vores centralnervesystem fx morfin), såvel som hjertesvigt eller en sygdom eller skade, der involverer hjernen, såsom:

 • Slagtilfælde
 • Hjernetumor
 • Viral hjernebetændelse
 • Kronisk luftvejssygdom

I tilfælde af CSA er luftvejen faktisk åben, men luft stopper med at strømme til lungerne, fordi der ikke gøres en indsats for at trække vejret. Dette er grundlæggende fordi kommunikationen mellem hjernen og kroppen er gået tabt, så den autonome vejrtrækning stopper.

Personer med CSA snorker oftes ikke, så tilstanden går nogle gange ubemærket hen.

I tilfælde af hjertesvigt er CSA meget almindeligt, og påvirker 1 ud af 4 patienter.2 CSA har også et specifikt mønster i hjertesvigt, der kaldes Cheyne-Stokes Respiration (CSR).

Personer med CSR har et unormalt, cyklisk vejrtrækningsmønster, der skifter til dybere og til tider hurtigere vejrtrækning med et midlertidigt stop i vejrtrækningen (apnø).

Sammen er Central søvnapnø og Cheyne-Stokes respiration kendt som CSA-CSR, og forekommer hos 30-50% af mennesker med hjertesvigt.1

Læs mere om central søvnapnø

Blandet søvnapnø

Dette er en kombination af både OSA (hvor der er blokering eller obstruktion i den øvre luftvej) og CSA (hvor der ikke gøres en indsats for at trække vejret). Din læge kan hjælpe dig med at forstå mere om dette, hvis du har brug for det.

Hvis du har bekymringer, om at du måske har nogen form for søvnapnø, bedes du kontakte din læge.

Mere søvnapnø

Søvnapnø quiz
Find ud af om du har risiko for at have søvnapnø ved at tage denne korte quiz. Du kan derefter tale med din læge om dine resultater og få den lægehjælp, du har brug for.
Hvad er søvnapnø?
Find ud af, hvad der menes med "søvnapnø", og hvad sker der med din krop, mens du har en apnø.
Almindelige symptomer på søvnapnø
Det er vigtigt at genkende symptomerne på søvnapnø, så du kan tage de nødvendige skridt til at forbedre dit helbred. Det er også vigtigt at vide, at søvnapnø er forbundet med en række andre forhold.

Referencer:

 1. Morgenthaler TI, Kagramanov V, Hanak V, Decker PA. Complex sleep apnoea syndrome: is it a unique clinical syndrome? Sleep 2006;29(9):1203-9

 2. Bitter T. et al, Eur. J of Heart F. 2009