Sådan får du en god nats søvn.

Prøv at forbedre din søvn ved at følge disse enkle tips.

Det skal du gøre:

  • Skab ensartede søvnvaner. Lad din krop vende sig til at gå i seng og vågne op på samme tid hver dag, og du vil finde det nemmere at falde i søvn hver nat.
  • Forstå dine personlige søvnbehov. At få en god nats søvn betyder mindst seks og ideelt så mange som otte timers søvn hver nat.
  • Brug tid i naturligt lys. Naturligt lys giver din krop melatonin, et hormon, der fortæller din krop, hvornår du skal sove og hvornår du skal vågne op.
  • Lav et behageligt søvnmiljø. Sørg for, at dit soveværelse er køligt, roligt og behageligt.

Det skal du ikke gøre:

  • Indtag ikke koffein om aftenen. Undgå te, sodavand, kaffe og endda chokolade i timerne inden du går i seng.
  • Ryg ikke eller drik alkohol før sengetid. Alkohol kan hjælpe dig med at falde i søvn, men det påvirker kroppen på måder, som forhindrer at få en god nats søvn hele natten.
  • Se ikke tv i sengen. For den sags skyld skal du også undgå at læse, spise eller arbejde mens du er i seng. Din krop bør kun forbinde din seng med søvn.
  • Sov ikke i løbet af dagen. En lur i løbet af dagen kan reducere din krops behov for at sove om natten, hvilket påvirker din søvn og trivsel negativt.

Hvis du har forsøgt nogle af disse metoder til at få en god nats søvn, men stadig vågner og føler dig træt, kan der være mere til historien. Det er vigtigt at tale med din læge for at finde ud af om du kan have søvnapnø.

Mere sund søvn

Hvad sker der under søvn?
Hvad sker der under søvn? Hvis du ikke sover godt om natten, er der chance for, at du ikke føler dig oplagt i løbet af dagen. Find ud af, hvorfor søvn er så vigtigt for dit overordnede helbred, og hvad sker der, hvis du ikke får nok af det.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har mistanke om et problem?
Hvis du snorker, har svært ved at trække vejret eller vågner ofte om natten, kan du have en søvnlidelse eller en vejrtrækningsforstyrrelse. Find ud af hvad du kan gøre for at føle dig bedre.