Vend dig til behandlingen

Hvor længe vil det tage mig, at vænne mig til, at bruge mit behandlingsudstyr?

Du kan blive vant til din behandling meget nemt – det gør nogle mennesker. Men tag det helt roligt, hvis det tager lidt længere tid. Det er normalt.

At lære at bruge og leve med dit behandlingsudstyr handler om at skabe nogle gode vaner, holde sig positiv og øve. Det handler også om at blive komfortabel! Vi vil vise dig et par teknikker på hvordan du kan få mest muligt ud af din behandling.

Vejrtrækning imod luftstrømmen

I starten vil du måske være meget opmærksom på følelsen af luft i din hals. Men det er noget, du kan vænne dig til: Prøv at slappe af i din vejrtrækning og ånde som om du normalt gør det, når du er vågen.

Øv vejrtrækning med dit apparat om dagen, mens du slapper af eller ser fjernsyn. Du behøver ikke bekymre dig om dine udåndinger, når du sover du vil automatisk udånde mod luftstrømmen.

Hvis du fortsætter med at finde det svært, skal du tale med din behandler eller udstyrsleverandør, som måske vil foreslå at bruge:

  • et ResMed-apparat med Ramp-funktionen: Det er her, hvor trykket kan indstilles til at starte ved et lavere tryk og ‘rampe op’ til dit fulde behandlingstryk i løbet af højst 45 minutter, hvilket roligt lader dig starte behandlingen.
  • et ResMed-apparat med SmartStart™ -funktionen: dette giver dig mulighed for at starte behandlingen blot ved at trække vejret i stedet for at trykke på knappen “Start”. Dette lader dig roligt starte behandlingen, så du kan blive vant til at trække vejret med din maske på.
  • et ResMed-apparat med EPR™ (expiratory pressure relief) funktionen: dette sænker let trykket, mens du trækker vejret, så vejrtrækningen virker lettere og mere naturlig.
  • et ResMed AutoSet™ -apparat: Denne enhed justerer automatisk det tryk, der leveres til dig hele natten, så trykket stiger kun, når du har brug for det.

Hvor meget støj skal mit system lave?

Behandling bør ikke være højere end en hvisken – du skal jo trods alt sove!

Hvis dit udstyr laver høje lyde, er det måske ikke sikkert, at delene er korrekt tilsluttet, hvilket medfører, at luften slipper ud (eller “lækker” ud).

Du kan som regel regne ud hvor støj/lækage kommer fra: apparatet, befugteren, slange eller maske.

Kontroller, at alt er tilsluttet korrekt, og se om du opdager en ændring i støjen.

Tjek din maskes Brugervejledning for tilpasningsvejledning. Hvis du har en ResMed-maske, kan du se en tilpasnings video her.

Se en guide til maske tilpasning her

Hvornår skal jeg få hjælp?

Hvis du har en god maskeforsegling og konsekvent har brugt dit behandlingsudstyr, skal du kunne mærke fordelene.

Hvis ikke, bedes du kontakte din behandler til en kontrol, hvis:

  • dine symptomer vedvarer
  • du føler dig endnu dårligere end da du startede
  • du har stadig svært ved at trække vejret ud mod luftstrømmen
  • du føler bare ikke at behandlingen virker.

Mere din behandlingsrejse

Brug en fugter
Brug af en befugter kan gøre en positiv forskel for din komfort og oplevelse i behandling. Find ud af, hvad der er anderledes med ResMed's befugtningsløsning.
Fordelene ved behandling
Det er vigtigt at fortsætte behandlingen, selvom det er svært at vænne sig til først. Når du begynder at mærke fordelene, vil du aldrig se dig tilbage.