Fedmerelateret hypoventilation syndrom | ResMed

Fedmerelateret hypoventilation syndrom (OHS)

Læs mere om OHS-symptomer og -behandling.

Hvad er fedmerelateret hypoventilation syndrom (OHS)?

Som navnet antyder, påvirker OHS normalt personer, der er overvægtige eller meget overvægtige.

Hypoventilation betyder, at vejrtrækningen er for overfladisk eller for langsom. Eftersom din krop skal arbejde hårdere for at trække vejret, kan dit åndedrætssystem blive overbelastet, hvilket kan føre til et for højt kuldioxidniveau og et for lavt iltniveau. En læge eller en søvnklinik vil nemt kunne stille en diagnose ved at lave en blodgasanalyse.

Hvis du har OHS, oplever du muligvis:

 • åndenød
 • overdreven træthed i dagtimerne (EDS)
 • hovedpine om morgenen
 • depression.

Hvorfor er det vigtigt at behandle OHS?

Hvis du ikke kan trække vejret dybt nok, vil det ikke kun påvirke din evne til at udføre nogle af de aktiviteter, du holder af, men det sætter også dine organer under stort pres.

Uden behandling fører OHS ofte til:

 • hjertesvigt i hjertets højre side1
 • forhøjet blodtryk i lungerne (dvs. at blodtrykket i de arterier, der transporterer blod fra hjertet til lungerne, er højere end normalt)1
 • polyglobuli (en unormal stigning i antallet af cirkulerende røde blodceller. Også kendt som polycytæmi).1

OHS er en alvorlig sygdom, derfor er det vigtigt at finde ud af, om du har sygdommen, så du kan få den behandlet.

Hvis du allerede får behandling for OSA, men stadig føler trang til søvn i løbet af dagen og har hovedpine, bør du tale med din læge om at blive testet for OHS.

Behandlingsmuligheder for fedmerelateret hypoventilation syndrom

OHS kan behandles effektivt ved at følge et kontrolleret vægttabsprogram1 og starte på PAP-behandling eller non-invasiv ventilation (NIV).2 Din læge kan også følge din sygdom ved at udføre følgende undersøgelser:

 • En blodgasanalyse*
 • En lungefunktionstest
 • En polysomnografi (søvnundersøgelse med overnatning)
 • Røntgenundersøgelse af brystet
 • Non-invasiv ventilation (NIV)

I forbindelse med OHS er formålet med ventilation at forbedre udskiftningen af ilt og kuldioxid mellem blodet og luften i dine lunger3 og hjælpe dit åndedrætssystem, så du ikke skal bruge så mange kræfter på at trække vejret effektivt.4 Komprimeret luft leveres fra et lille apparat, der står på dit sengebord, til en maske, som du bærer over din mund og/eller næse. NIV er en almindeligt benyttet behandling af OHS.2

Find ud af mere

Se, hvordan non-invasiv ventilation (NIV) eller invasiv ventilation (IV) kan hjælpe dig med at trække vejret lettere.

Læs om luftvejssygdomme såsom OHS, neuromuskulære og restriktive lungesygdomme og invasiv eller non-invasiv ventilationsbehandling i hjemmet eller på hospitalet.

For at forstå, hvad der kan påvirke din evne til at trække vejret ordentligt, er det nyttigt at vide, hvordan normal vejrtrækning foregår.

Referencer:

* Denne test måler indholdet af syre, ilt og kuldioxid i blodet i dine arterier for at undersøge, hvor godt dine lunger overfører ilt til blodet og udskiller kuldioxid fra blodet.

  1. Parameswaran, K, Todd, DC, Soth, M . Altered respiratory physiology in obesity. Can Respir J 2006;13(4): 203-210.
  2. Storre JH, Seuthe B, Fiechter R, Milioglou S, Dreher M, Sorichter S, Windisch W. Average volume-assured pressure support in obesity hypoventilation: A randomised crossover trial. Chest 2006 Sep; 130(3): 815-21.
 1. Olson AL, Zwillich C. The obesity hypoventilation syndrome. Am J Med 2005 Sep; 118(9): 948-56.
 2. Nowbar S, Burkart KM, Gonzales R, Fedorowicz A, Gozansky WS, Gaudio JC, Taylor MR, Zwillich CW. Obesity-associated hypoventilation in hospitalised patients: prevalence, effects, and outcome. Am J Med 2004 Jan 1; 116(1): 1-7.