Respirationssvigt hos børn | ResMed

Respirationssvigt hos børn

Non-invasiv ventilation (NIV) er blevet brugt til at behandle søvnforstyrret vejrtrækning, åndedrætsbesvær og respirationssvigt hos voksne i de seneste 30 år, og det er i stigende grad blevet brugt hos børn i løbet af de sidste 10 år.

Børn har risiko for søvnforstyrret vejrtrækning eller respirationssvigt

Børn har risiko for søvnforstyrret vejrtrækning, åndedrætsbesvær eller respirationssvigt, hvis de har:

  • Obstruktion af de øvre luftveje (forårsaget af forstørrede polypper eller mandler, høj ganebue, blødt strubehoved (laryngomalaci) og unormal lille underkæbe (micrognathia))1
  • Obstruktion eller begrænsning af de nedre luftveje (forårsaget af udvidelse af bronkier (bronkiektasi) eller skæv ryg (skoliose))1
  • Dårlig muskeltonus (ofte forbundet med medfødte sygdomme, herunder muskelsvind)1
  • Dårlig hjernefunktion og/eller dårligt fungerende centralt nervesystem (forårsaget af medfødt centralt hypoventilation syndrom (CCHS) eller rygmarvsskade)1

Hvis små børn får en smitsom sygdom i luftvejene, har de også større risiko for akutte tilfælde af åndedrætsbesvær eller respirationssvigt og kan derfor i en periode have behov for hjælp med vejrtrækningen.

Behandling af søvnforstyrret vejrtrækning, åndedrætsbesvær og respirationssvigt hos børn varierer fra operation til non-invasiv ventilation (NIV) og invasiv ventilation.

Find ud af mere

Se, hvordan non-invasiv ventilation (NIV) eller invasiv ventilation (IV) kan hjælpe dig med at trække vejret lettere.

Læs om luftvejssygdomme såsom OHS, neuromuskulære og restriktive lungesygdomme og invasiv eller non-invasiv ventilationsbehandling i hjemmet eller på hospitalet.

For at forstå, hvad der kan påvirke din evne til at trække vejret ordentligt, er det nyttigt at vide, hvordan normal vejrtrækning foregår.

Reference:

  1. Cheifetz IM. Invasive and noninvasive paediatric mechanical ventilation.Respir Care. 2003 Apr;48(4):442-58.