Hvornår skal jeg udskifte min CPAP-maske? | ResMed

Hvornår skal jeg udskifte min CPAP-maske?

Det er vigtigt at udskifte din maske og dens komponenter regelmæssigt, så din behandling altid er behagelig og af god kvalitet. Nedenfor finder du svar på nogle af de spørgsmål, der ofte stilles. Brugervejledningen til din maske indeholder også oplysninger om udskiftning.

De tre vigtigste grunde til at udskifte din CPAP-maske regelmæssigt

Sov længere, hver nat

CPAP-brugere, der regelmæssigt fornyer deres udstyr, oplever en stigning på 24 % i antallet af timer, de sover, mens de er i behandling hver nat.1

Sov bedre og få det bedre2

De fleste CPAP-brugere, der regelmæssigt fornyer deres udstyr, siger, at de sover bedre og har et mere positivt syn på livet.2

Få mest muligt ud af din CPAP-behandling

CPAP-brugere, der regelmæssigt fornyer deres udstyr, har dobbelt så stor sandsynlighed for at fortsætte deres søvnapnø-behandling på lang sigt1

Hvorfor og hvor ofte skal jeg have en ny CPAP-maskecushion?

Som alt andet tøj eller tilbehør bliver din maskecushion slidt med tiden. Det er mere sandsynligt, at en gammel maske lækker, og gammelt headgear kan miste sin elasticitet, hvilket fører til over-stramning og ubehag. Når du bruger en maske, der er i god stand, bidrager det til behagelig og effektiv behandling.

Levetiden for en maskecushion afhænger af forskellige faktorer, f.eks. hvor meget du bruger din maske, din hudtype (tør, fedtet osv.), samt hvor ofte du rengør den.

cpap-maskecushion-udskiftning-resmed

Hvordan kan jeg se, hvornår det er tid til en udskiftning?

Hvis en del af systemet viser tegn på forringelse (revner, krakelering, misfarvning, flænger, skader på cushion osv.), skal du kassere og udskifte den pågældende del.

Hvis du bruger en fullfacemaske og opdager, at ventilen er beskadiget, forvrænget eller revnet, skal du udskifte albuen. Masken bør ikke bruges, hvis ventilen er beskadiget, pga. den manglende sikkerhedsfunktion.

Da din maskeudskiftningsplan er unik for dig, anbefaler vi stærkt, at du læser brugsanvisningen til din maske for at få detaljerede oplysninger.

 

Overordnet set kan det være på tide at udskifte din maske eller nogle af dens komponenter, hvis:

  • du skal stramme stropperne meget ofte,
  • masken føles stiv i stedet for blød og fjedrende,
  • du føler, at din behandling muligvis er mindre effektiv end normalt,
  • maskecushion er fedtet, også når den lige er blevet renset,
  • maskecushion ikke længere er klar og gennemsigtig,
  • maskecushion og rammen viser tegn på slid, stivhed, revner eller brud.

Kan jeg købe reservedele?

Ja. Alle dele af ResMed-masker, inklusive cushions og nye maskesystemer, kan købes separat. Du kan købe komplette masker eller reservedele i vores webshop.

 

Enkle trin til at få en bedre PAP-oplevelse

Kunne du tænke dig, at PAP-behandling var lettere eller mere behagelig? Har du spørgsmål vedrørende rengøring og vedligeholdelse af dit udstyr? Vores gratis e-bog er fuld af idéer og råd, der kan give dig en mere behagelig PAP-oplevelse.

Søvn, snorken og søvnforstyrrelser
ResMed-ebog-4-løbende-CPAP-behandling-forside
Hvordan kan du gøre din behandling mere behagelig?
ResMed-ebog-4-løbende-CPAP-behandling-forhåndsvisning-a
Vedligeholdelse af dit PAP-udstyr
ResMed-ebog-4-løbende-CPAP-behandling-forhåndsvisning-b

Find ud af mere 

En ren CPAP-maske holder længere, er mere tæt og giver en frisk, behagelig behandlingsoplevelse.

Find ud af mere

Udskiftning af udstyret til din ResMed CPAP-, APAP- eller bilevel-løsning er let og bidrager til en effektiv søvnapnø-behandling.

Find ud af mere

Regelmæssig vedligeholdelse og rengøring holder din fugter i god stand og bidrager til en friskere behandlingsoplevelse Find svar på de oftest stillede spørgsmål om rengøring af din fugter her.

Find ud af mere

Referencer

  1. Benjafield A et al.,“Impact of a mask resupply program on therapy compliance: a retrospective analysis”, SLEEP, Volume 41, Abstract Supplement, 2018
  2. ResMed external clinical study of 400 PAP patients, conducted between 16/10/2017 – 27/10/2017, 2017 data on file; ID C278965.