Behandling af snorken og obstruktiv søvnapnø

Patient Treatment options for snoring

 

Behandlingsmuligheder for snorken afhænger af en række faktorer, men de to vigtigste er:

 • Snorker dine patienter gennem næsen eller halsen?
 • Snorker dine patienter OG har obstruktiv søvnapnø (OSA)?

Hos ResMed har vi løsninger for patienter uden søvnapnø, som snorker gennem halsen, og for patienter med søvnapnø, der snorker gennem halsen. Dette gælder både mild til moderat OSA og de mere alvorlige tilfælde af OSA.

Patienter uden søvnapnø, som snorker gennem halsen

Dine patienter falder ind i denne kategori, hvis de er blevet testet for søvnapnø og har fået en apnø-hypopnø-indeks (AHI) score på under 5. Hvis du ikke ved, hvad din patients AHI-niveau er, vil vi anbefale, at du udfører en søvntest, eller henviser patienten til en kollega, som kan udføre testen. Forståelse af din patients søvnapnøforhold vil gøre det muligt for dig at vælge den optimale behandling.

Indexes levels

Hos ResMed mener vi, at en af de mest effektive behandlingsmuligheder for snorken gennem halsen er en specialfremstillet mandibular omplaceringsenhed (MRD’er) som Narval CC.1,2 Disse orale apparater, som har mange navne — mandibularfremmende enheder, intraorale enheder, orale enheder og mandibulare repositioneringsenheder (MRD) — virker ved at holde den nederste kæbe i en bestemt position under søvn, som begrænser luftvejens kollaps og udvider hulrummet bag tungen som en hjælp til at forhindre apnø og snorken.

Custom made

Snorker din patient gennem næsen? Så anbefales MRD’er ikke; de kan ikke løse din patients problem. Vi vil gerne opfordre dig til at undersøge muligheder, som omfatter sprays, næsestrimler, hagestropper og meget mere. Besøg dit lands søvnforeninger for at få anbefalinger.

Patienter med mild til moderat OSA, som snorker gennem halsen

Hvis dine patienters AHI-niveauer falder mellem 5 og 30, tilbyder ResMed både Narval MRD og det komplette udvalg af CPAP-behandlingsmuligheder. MRD’er er et klinisk gennemprøvet alternativ til CPAP-behandlingen for snorkere med mild til moderat OSA.3,4,5 De har højere acceptniveauer, så der er mindre sandsynlighed for, at brugerne opgiver behandlingen.4 Blandt de regelmæssige brugere er de næsten lige så effektive som CPAP til at reducere AHI-niveauer.6

Patienter med svær OSA, som snorker gennem halsen

Hvis dine patienters AHI-niveauer er over 30, vil du uden tvivl anbefale PAP-behandling som det første valg. Der er forskellige typer PAP-behandlinger, herunder APAP, CPAP og behandling på to niveauer. ResMed har et komplet udvalg af masker, enheder og tilbehør, der gør PAP-behandlingen så behagelig og så lidt forstyrrende som muligt.

airsense10 all

Hvis din patient har vist, at han/hun ikke kan vænne sig til PAP-behandlingen eller er allergisk over for den, så kan du som søvnekspert ordinere en MRD. Den største multilevel undersøgelse af sin art viste faktisk, at brugere med svær OSA, som regelmæssigt brugte Narval CC, havde lige så stor sandsynlighed for at reducere deres AHI-nivauer med 50% som patienter med mild til moderat OSA.1

Andre muligheder for at stoppe snorken er blandt andet operation og radiofrekvensbehandling.

 

Referencer:

  1. Vecchierini MF & al. A custom-made mandibular repositioning device for obstructive sleep apnoea-hypopnoea syndrome: the ORCADES study. Sleep Med. 2016 Mar;19:131-40. doi: 10.1016.
  2. Lim et al. Oral appliances for OSA. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3.
  3. Practice Parameters for the Treatment of Snoring and Obstructive Sleep Apnea with Oral Appliances: An Update for 2005, AASM report, Sleep 2006;29(2): 240-243, US Guidelines.

 

 1. Non-CPAP therapies in obstructive sleep apnoea, ERS task force. Eur Respir J. 2011 May;37(5):1000-28, Systematic Review. Recommendations (European).
 2. B. Fleury et al. OSAHS treatment with mandibular advancement oral appliance. Rev Mal Respir. 2010 Oct;27 Suppl 3:S146-56. Systematic Review. Recommendations (France).
 3. Vanderveken OM. Objective measurement of compliance during oral appliance therapy for sleep-disordered breathing. Thorax. 2013 Jan;68(1):91-6.

Mere om snorken

Hvorfor snorker nogle patienter?
Både snorken og obstruktiv søvnapnø (OSA) har en fælles oprindelse: obstruktion af den øvre luftvej, som skyldes, at musklerne i halsen, slappes.
Nøglefakta om snorken
Snorken kan have en forstyrrende virkning på dine patienters liv. De er ofte ikke de første, der ved, at de har et problem: det er som regel, den, de deler seng med, der beklager sig.