Invasiv ventilation (IV)

Invasiv mekanisk ventilation kan blive en livreddende intervention for dine patienter med respiratoriske lidelser og åndedrætsbesvær. Termen “invasiv” bruges, hvis der er tale om et instrument, som trænger igennem via munden (såsom en endotrakealslange), næsen eller huden (som et trakeostomirør gennem en stomi, et kirurgisk skabt hul i luftrøret), der skal fungere som en kunstig luftvej.1

Formålene med mekanisk ventilation er primært at give oxygen, fjerne kuldioxid, lindre anstrengelsen ved at trække vejret og vende om på livstruende tilstande som hypoksi eller utilstrækkelig iltning af blodet i arterierne og akut progressiv respiratorisk acidose eller opbygning af kuldioxid i blodet.1

Der anvendes to forskellige slanger til invasiv mekanisk ventilation:

    • Standard endotrakealslange (ET) – indføres via næsen eller munden og skaber en sikker luftvej, når ballonen på manchetten er pumpet op og forseglet, og bruges mest til voksne patienter med akut åndedrætssvigt; pædiatriske patienter kan have fordel af en endotrakealslange uden manchet.2
    • Trakeostomirør – indføres via en stomi, et kirurgisk skabt åbning i luftrøret. Trakeostomirøret bruges til patienter, der har brug for langsigtet mekanisk ventilation og findes med og uden manchet; trakeostomirør forsegler luftvejen for at kontrollere den mekaniske ventilation, mens deflaterede manchetter eller rør uden manchetter kan indføres, når patientens tilstand er mere stabil.

Invasiv ventilation kan bruges under akut åndedrætssvigt, fravænning og til kronisk respirationssvigt, når noninvasiv ventilation er umulig at håndtere korrekt. Det kan også bruges som et middel til at opretholde en patients luftvej under et kirurgisk indgreb såsom intubation udført på en intensiv afdeling (ICU).

Enten invasiv mekanisk ventilation anvendes i et hospitalsmiljø eller i patientens eget hjem (mekanisk ventilation i hjemmet), kombineres det med ventilationsteknologi, der vedvarende muliggør iltudveksling/kuldioxidudveksling.3 HosResMed leverer vi maskiner med adskillige modi, der bruger den nyeste teknologi for at opnå den mest komfortable og effektive behandling. Se vores udvalg af ventilatorer til invasiv mekanisk ventilation.

Mere om ventilation

Oxygenbehandling
Hvad er oxygen behandling, og hvem er det til?
Få det meste ud af ventilationsbehandling
Komfortabelt udstyr, korrekt udskiftning, opfølgning og uddannelse er afgørende for at hjælpe patienter med at tilpasse sig og blive i behandling.

Referencer:

  1. Tobin M. Advances in mechanical ventilation. N Engl J Medi 2001; 344:1986-1996.  

  2. Khine HH. et al. Comparison of cuffed and uncuffed endotracheal tubes in young children during general anesthesia. Anesthesiology. 1997 Mar; 86(3):627-31.

  3. Windisch, W. et al. Guidelines for Non-Invasive and Invasive Mechanical Ventilation for Treatment of Chronic Respiratory Failure. German Society for Pneumology (DGP): 640-652.