Søvnforstyrret vejrtrækning | ResMed

Om søvnforstyrret vejrtrækning

Søvnforstyrret vejrtrækning (SDB) er karakteriseret ved unormale respirationsmønstre eller pauser i vejrtrækningen, samt utilstrækkelig ventilation under søvn.

Til de mest typiske former for søvnforstyrret vejrtrækning hører øvre luftvejsmodstands-syndrom (UARS) og obstruktiv søvnapnø-hypnø-syndrom* (OSAHS), også kendt som obstruktiv søvnapnø (OSA).

Hvis dine patienter lider af søvnforstyrret vejrtrækning, lider de højst sandsynligt at forstyrret søvn, træthed i dagtimerne og nedsat livskvalitet. Men de er ikke alene: så mange som en ud af fem voksne lider af søvnforstyrret vejrtrækning.1 

Læs mere om SDB

Snorken kan have en forstyrrende effekt på dine patienters tilværelse. Ofte er det patientens sengepartner fremfor patienten selv, der først bliver opmærksom på problemet.

De første tegn på en søvnforstyrrelse er ofte snorken, selvom mange patienter ikke opfatter dette som et tegn på noget mere alvorligt. Der findes også andre typiske symptomer.

Der findes tre forskellige typer søvnapnø: obstruktiv søvnapnø (OSA), central søvnapnø (CSA) og blandet eller kompleks søvnapnø. De enkelte typer har deres egne karakteristika, hvilket gør det muligt at stille diagnosen.

Ved manglende behandling har patienter med søvnforstyrret vejrtrækning øget risiko for at udvikle alvorlige kroniske sygdomme såsom kardiovaskulær sygdom og type 2-diabetes. Et stort antal patienter med KOL lider også af søvnforstyrret vejrtrækning.

ResMed giver dig redskaberne til at screene dine patienter for søvnforstyrret vejrtrækning, bestille en søvnundersøgelse og få patienterne diagnosticeret.

Referencer:

  1. Young T, Peppard PE, Gottlieb DJ. Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective. Am J Respir Crit Care Med 2002;165(9):1217-39.

* En apnø vil sige en pause i vejrtrækningen på over 10 sekunder. En hypopnø defineres som nedsat vejrtrækning i 10 sekunder eller længere med en reduktion i luftflowet på mindst 30% og samtidig reduktion i iltmætningen.