Sådan vænner du dig til behandlingen | ResMed

Du vænner dig til behandlingen

Hvor lang tid tager det at vænne sig til behandlingsudstyret? Nogle tilpasser sig hurtigt. For andre kan det tage lidt længere tid. Uanset hvad, så skal du ikke være bekymret, og du kan læse videre om forslag, der kan gøre processen lettere.

Når du skal lære at bruge dit behandlingsudstyr, er det vigtigt at skabe nogle gode vaner, være positiv og øve sig. Det er også godt at fokusere på komfort. Her er et par teknikker, der kan hjælpe dig med at komme godt i gang.

Vejrtrækning mod luftstrømmen

PAP-behandling bruger trykluft til at holde dine luftveje åbne. Det er sikkert en ny følelse for dig, men det er noget, du kan vænne dig til med lidt øvelse. Begynd med at prøve at trække vejret afslappet: Træk vejret, som du plejer at gøre, når du er vågen. Øv dig derefter i at trække vejret ved at bruge dit apparat om dagen, f.eks. mens du slapper af eller ser fjernsyn. Husk, at din krop automatisk ånder ud mod luftstrømmen, når du sover.

Hvis du har øvet dig, og du stadig har svært ved at trække vejret mod luftstrømmen, skal du tale med din behandler. Behandleren kan foreslå dig at bruge:

  • ResMed-apparat med AutoRamp-funktion: gør det lettere for dig at begynde behandlingen ved gradvist at øge fra et lavt starttryk til det fulde behandlingstryk. AutoRamp kan indstilles til at være lav, indtil du falder i søvn, hvilket kan være nyttigt, hvis du har svært ved at falde i søvn under behandlingen.
  • ResMed-apparat med SmartStart™-funktion: med SmartStart behøver du ikke at trykke på startknappen. I stedet starter behandlingen, når du tager masken på og ånder ind, hvilket kan gøre det lettere for dig at starte behandlingen og vænne dig til at trække vejret med masken på.
  • ResMed-apparat med EPR™-funktion (ekspiratorisk trykaflastning): EPR reducerer trykket en smule, når du ånder ud, hvilket hjælper med at få vejrtrækningen til at føles mere blød og naturlig.
  • ResMed AutoSet™-apparat: AutoSet-algoritmen justerer automatisk det tryk, du modtager i løbet af natten, så trykket kun øges, hvis og når du har brug for det.

Information om støj fra udstyret

Hvisdit udstyr larmer, er det muligt , at nogle af delene ikke er forbundet korrekt. Det kan resultere i, at der siver luft ud, som forårsager støj. Du kan som regel finde ud af, hvor støjen/lækken kommer fra: apparatet, luftfugteren, slangen eller masken.

Kontroller, at alt er korrekt tilsluttet, og lyt efter, om støjen ændrer sig. Se i maskens og/eller apparatets brugervejledning for instruktioner om montering og opsætning.

Hvornår skal du bede om hjælp?

Hvis din maske er tæt, og du bruger dit PAP-behandlingsudstyr regelmæssigt, bør du begynde at kunne mærke fordelene i hverdagen. Du bedes kontakte din behandler med henblik på kontrol, hvis:

  • dine symptomer på søvnapnø varer ved
  • du har det dårligere, end da du startede behandlingen
  • du har svært ved at ånde ud mod lufttrykket
  • du føler, at behandlingen ikke virker

Værktøjer og tips til at hjælpe dig med at fortsætte din behandling

Følg din søvnbehandling, og få personlig rådgivning og hjælp til din PAP-søvnbehandling med myAir – monitorerings- og coaching-appen.

Lær mere

Læs vores CPAP-rejsetips, hvis du har søvnapnø og rejser. Se, hvordan du rejser sikkert med dit CPAP-apparat og får en god søvn, når du er væk hjemmefra.

Lær mere