Find den rigtige maske

Hvordan kan jeg finde den maske der passer bedst til mit ansigt og livsstil?

Ligesom menneskers ansigt, fås maskerne i forskellige former og størrelser.

De fleste masker ligger i en af følgende kategorier:

  • Nasalmaske (dækker din næse)
  • Nasalpude maske (sidder i dine næsebor)
  • Fullface maske (dækker både din mund og næse)

Hvilken maske er bedst til mig?

Det kan tage lidt tid at finde ud af, hvilken maske der passer bedst til dig.

At træffe den beslutning kan afhænge af, hvordan du trækker vejret under behandlingen. For eksempel indånder du gennem munden i stedet for din næse, eller har du tendens til at få en blokeret næse?

Hvis du ved, at du ikke har problemer med at trække vejret gennem din næse iført en maske, bør du kunne bruge en nasalmaske eller nasalpude maske.

Hvis du trækker vejret gennem munden (omtales sommetider som ‘mundånding’), kan du prøve en fullface maske eller en hagerem for at forhindre munden i at åbne når du sover.

Hvordan behandler man mund-lækage?

Lækage ved munden sker hvis du sover med munden åben, og luft “lækker” ud af din mund under behandling.

At åbne munden når du sover kan enten være af ren vane, eller også kan det være fordi din næse er blokeret. Lækage via munden kan være meget ubehageligt og give dig en tør mund. (Det kan også være støjende, selv hvis du ikke vågner, kan det vække din partner.)

Hvis det blot sker en gang imellem, kan du muligvis forhindre det ved at bruge en hagerem til at holde din mund lukket, eller ved at bruge en fugter så din næse ikke bliver blokeret.

Hvis der ofte sker lækage ud af munden, skal du måske bruge en fullface maske, som dækker både din mund og næse, så selv hvis du trækker vejret igennem din mund imens du sover, vil der ikke slippe luft ud.

Tilpasning af din maske

Formålet med at få en god maske tilpasning er at opnå en stabil tætning (så luft ikke lækker ud) uden at gå på kompromis med din komfort.

Hvis der lækker luft ud af din maske (maskelækage) eller din mund (mundlækage), får du ikke den fulde fordel af din behandling.

Den bedste måde at få en god tætning på, er at lave tilpasningen inden du tilkobler slangen eller tænder for apparatet. Ved at tage masken på imens der er tryk, kan folde eller vride cushionen/puden, hvilket kan medføre lækage.

Folder i cushion/puden kan være meget små og svære at mærke, og de fleste har det med blot at stramme masken alt for meget for at opnå en god tætning, hvilket kan være meget ubehageligt. En overspændt maske kan også give lækage og det bør derfor undgås.

Når din maske er korrekt placeret på dit ansigt, kan du tænde for luftstrømmen. Du skal muligvis foretage mindre justeringer imens apparatet er tændt for at sikre, at du stadig har en god forsegling.

Det er normalt at bruge lidt tid på at sætte din maske korrekt på de første gange. Du kan bruge et spejl eller bede nogen om at kontrollere, at cushion/puden er placeret korrekt.

Forkert tilpasning forårsager mange af de problemer, folk har med maskerne. Hver masketype har en særlig tilpasnings rækkefølge, så det bedste er at følge de trin, der er beskrevet i din brugervejledning eller videoer.

Desto mere du kan blive vant til din maske, desto bedre. Øv dig i at tage den på, tage den af og løsne den fra slangen om dagen, så du føler dig sikker i at gøre det om natten, i mørket eller når du er halvt i søvne!

Det er vigtigt at bemærke, at du ikke forventes at vide, hvordan du tilpasser din maske perfekt første gang. Det tager tid at perfektionere, og når du bliver vant til din maske, finder du en måde at tilpasse på, der virker bedst for dig.

Og husk: hvis du har svært ved at tilpasse din maske, er din behandler der for at hjælpe dig med at løse eventuelle problemer.

Kontakt dem også, hvis du har svært ved at få en god forsegling; du kan have den forkerte maske eller forkerte størrelse.

Få den rigtige maske størrelse

Dit mål er at opnå en god maskepasning – ikke for løs og ikke for tæt.

Det er svært at få en god forsegling og behagelig pasform, hvis du har den forkerte maskestørrelse.

Hvis du har problemer med din maske, skal du kontrollere brugervejledningen for at sikre dig, at du tilpasser den korrekt. Kontroller også for folder.

Mange mennesker kan passe mere end en størrelse. Så hvis masken stadig lækker luft (især omkring næsebroen for nasal eller fullface maske), kan det være værd at prøve en anden maskestørrelse.

Antag ikke, fordi du er mand, har du brug for en stor maskestørrelse, eller fordi du er kvinde, har du brug for en lille. Din maskestørrelse afhænger af nøgle-målinger af dit ansigt.

Sådan sikrer du, at du har den rigtige maskestørrelse.

Laver din maske sjove lyde?

Hvis din maske laver nogle bøvse eller høje lyde, er det sandsynligt du har en lækage. De masker der passer bedst kan stadig have nogle mindre lækager, men der skal generelt være minimal lækage fra alle andre steder end albuens luftventilation. Du kan klare små lækager ved at øve din monteringsteknik.

Efterlader din maske mærker på dit ansigt?

Hvis du ofte vågner med rødme eller mærker på din hud fra at bære masken hele natten, skal du prøve at justere din maske, så du får en god forsegling, men med mindre pres på dit ansigt.

Hvis det ikke virker, er der her nogle tips du kan afprøve:

  • Check you have the right mask size.
  • Nogle masker er tilgængelige med bløde wraps til headgear stropperne og fungerer som ekstra beskyttelse mod ansigtsmærker.
  • Tilføj et lag af polstring mellem cushion og din hud med Gecko nasal pads.
  • Hvis du bruger en nasalmaske eller nasalpude maske, kan det at skifte mellem at bære nasalmasken (som dækker din næse) og nasalpude masken (som sidder ved indgangen til dine næsebor). Dette kan lette presset på forskellige dele af dit ansigt.

Se brugervejledningen for fejlfinding tips, der kan hjælpe med at løse problemer med ansigtsmærker. Hvis du har prøvet alt, og du stadig har røde mærker på dit ansigt, skal du kontakte din behandler eller udstyrsleverandør.

Når din maske slides op

Det er vigtigt at rengøre din maske i overensstemmelse med anvisningerne i brugervejledningen, så du kan få mest mulig ud af dit udstyr og i sidste ende din behandling.

Nogle mennesker har det også med at beholde deres gamle udstyr i stedet for at prøve en nyere version.

Hvis det er dig, kan du gå glip af betydelige forbedringer og løsninger på dine behandlings udfordringer. Hos ResMed forpligter vi os til, løbende at forbedre vores produkter og pakke dem med funktioner, der holder dig behandlet og komfortabelt.

Find ud af hvornår og hvordan du rengør din maske.

Håndtering af “slange træk”

‘Slange træk’ er når din slange trækker i din maske and påvirker forsegling, som giver lækage.

Hvis du ikke opdager at det sker, vil du måske opleve, at du blot strammer masken endnu mere af de forkerte årsager og forårsager mere lækage.

Mange masker er designet til at klare et bestemt niveau af ‘slange træk’. Når apparatet er tændt, træk forsigtigt i slangen for at finde ud af, hvordan ‘slange træk’ føles.

Rul lidt rundt i sengen for at se om din slange giver dig plads til at bevæge sig, og hvor meget slange du rent faktisk har brug for. De fleste masker har mulighed for at tilkoble en længere slange, hvis du har brug for det.

Mere din behandlingsrejse

Opsætning af dit udstyr
Tips til opsætning af dit behandlingsudtyr.
Fordelene ved behandling
Det er vigtigt at fortsætte behandlingen, selvom det er svært at vænne sig til først. Når du begynder at mærke fordelene, vil du aldrig se dig tilbage.
Brug en fugter
Brug af en befugter kan gøre en positiv forskel for din komfort og oplevelse i behandling. Find ud af, hvad der er anderledes med ResMed's befugtningsløsning.