Restriktiv lungesygdom | ResMed

Restriktiv lungesygdom

Få mere at vide om symptomer på restriktiv lungesygdom og behandlingsmuligheder.

Hvad er restriktiv lungesygdom?

Brystvæggen er afgørende for den mekaniske vejrtrækning. Den inkluderer knogler (ribben, rygrad, brystben), åndedrætsmuskler (de organer i din krop, der hjælper dig med at trække vejret) og de nerver, der forbinder centralnervesystemet med åndedrætsmusklerne. Hvis du har restriktiv lungesygdom, er din vejrtrækning sandsynligvis hæmmet, og det vil måske føre til respirationssvigt på længere sigt. De mest almindelige restriktive lungesygdomme, der fører til respirationssvigt, er torakoplastik, skæv ryg (skoliose) og/eller krum ryg (kyfoskoliose).

Symptomer på respirationssvigt hos personer med restriktiv lungesygdom inkluderer: 

  • Dyspnø (åndenød under aktiviteter)
  • Ortopnø (åndenød, når man ligger ned)
  • Perifert ødem (hævelse i ben eller ankler)
  • Tilbagevendende brystinfektioner
  • Hovedpine om morgenen
  • Træthed
  • Dårlig søvnkvalitet
  • Manglende appetit

Hvorfor er det vigtigt at behandle restriktiv lungesygdom?

Fordi restriktiv lungesygdom påvirker området omkring dine knogler, åndedrætsmusklerne og nerverne, og du vil muligvis ikke have muskelstyrke nok til selv at trække vejret. Som du sikkert kan forestille dig, har du ikke meget energi til at gøre de ting, du holder af, hvis du ikke kan trække vejret ordentligt i løbet af dagen. Hvis du ikke kan trække vejret ordentligt om natten, forhindres kroppen i at udføre vitale funktioner og genoplade til næste dag.

Det er vigtigt, at du starter på behandling med en ventilator, hvis din læge eller behandler mener, at det vil være godt for dig. Behandling af dine vejrtræknings- og søvnproblemer som følge af brystvægslidelser kan øge din livskvalitet markant. Ved at bruge ventilation forbedres din vejrtrækning, og du vil begynde at mærke en bedring i dit helbred.

Behandlingsmuligheder til restriktiv lungesygdom

ResMed har udviklet behandlingsapparater og ventilatorer, der er designet til at behandle luftvejslidelser relateret til restriktiv lungesygdom, så du får det bedre i løbet af dagen, sover bedre om natten og får mest muligt ud af livet.

Målet med ventilationsbehandling er at hjælpe dit åndedrætssystem, så du ikke skal bruge så mange kræfter på at trække vejret. Dette kan gøres enten invasivt eller non-invasivt.

restrictive-lung-disease-patient-NIV

Find ud af mere

Se, hvordan non-invasiv ventilation (NIV) eller invasiv ventilation (IV) kan hjælpe dig med at trække vejret lettere.

Læs om luftvejssygdomme såsom OHS, neuromuskulære og restriktive lungesygdomme og invasiv eller non-invasiv ventilationsbehandling i hjemmet eller på hospitalet.

For at finde ud af, hvad der kan påvirke din evne til at trække vejret ordentligt, er det nyttigt at vide, hvordan normal vejrtrækning foregår.